Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Facultad Tecnológica
Universidad de Santiago de Chile

Proyectos Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT)

Nitrogen Assimilation Differences Between Industrial Yeast Strains.
FONDECYT.
Investigador Responsable: Claudio Martínez Fernández.
Inicio: 2015 - Término: 2017.

Desarrollo de matrices basadas en emulsiones que favorezcan la liberación de compuestos bioactivos para mejorar su funcionalidad nutricional y sensorial.
FONDECYT.
Investigadores: Silvia Matiacevich; Carla Arancibia.
Inicio: 2014 - Término: 2017.

Fragility studies of gelatin-oligosacharides hydrogels approaching the glass transition temperature.
FONDECYT.
Investigador Responsable: Silvia Matiacevich.
Inicio: 2014 - Término: 2016.

Evaluación de la respuesta de dekkera bruxellensis a ácidos débiles y análisis comparativo de la expresión génica.
FONDECYT.
Investigadores: Liliana Godoy Olivares; Claudio Martínez Fernández.
Inicio: 2013 - Término: 2015.

Study of the mechanisms of action of the effectors proteins of Campylobacter jejuni.
FONDECYT
Investigador Responsable: Verónica García Mena.
Inicio: 2013 - Término: 2016.

Influence of nanometric particles on the behavior of liquid drop impacts: application to the coating of fruit cutucules.
FONDECYT
Investigadores: Fernando Osorio Lira; Marcela Zamorano Riquelme.
Inicio: 2013 - Término: 2015.

Controlled release of nano/microemulsion-based antimicrobial agents embedded into alginate bioactive packaging films.    
FONDECYT - Código 1131017.    
Investigador Responsable: Silvia Matiacevich.
Inicio: 2013 - Término: 2015.

Experimental study of the sedimentation of anisotropic particles in shear-thinning fluids.
FONDECYT.
Investigador Responsable: Fernando Osorio Lira.
Inicio: 2012 - 2015.

Impact of ripening on the structural and rheological properties of avocado pulp and in the bioactive composition and thermo-oxidative stability of oil Chilean Hass Avocado. 
FONDECYT.
Investigador Responsable: Fernando Osorio Lira.
Inicio: 2012 - Término: 2015.

Effect of natural additives on the antimicrobial activity of eco-friendly nanocomposites.           
FONDECYT DE INICIACION - Código 11100389.  
Investigador Responsable: Francisco Rodríguez Mercado.         
Inicio: 2012 - Término: 2014.

Development of eco-nanocomposites based on PLA/MMTCu2 and PLA/MMTCu0 with potential application in antimicrobial food packaging.   
FONDECYT DE INICIACION - Código 11110518.  
Investigador Responsable: Julio Bruna Bugueño.
Inicio: 2012 - Término: 2014.

Transcriptome and proteome of D. bruxellensis under stress conditions.          
FONDECYT - Código 1110700.
Investigador Responsable: María Angélica Ganga Muñoz - Investigador: Claudio Martínez Fernández. 
Inicio: 2011 - Término: 2013.

Natural antimicrobial (chitosan and rosemary oil) incorporated in biodegradable edible films based on gelatin and alginate: Characterization of structural state of film and their effect on antimicrobial activity.  
FONDECYT DE INICIACIÓN - Código 11100209.  
Investigador Responsable: Silvia Matiacevich.
Inicio: 2010 - Término: 2012.